Treenistä -> Jalkatreenistä -> muutokset jne.
Tuomaksen esittelytekstissä mainitsinkin, että Tuomas on ehtinyt jo treenaamaan muutamia vuosia (n. 5-6 vuotta) ennen tätä projektia. Treeni on pääasiassa ollut aina voimapainotteista, eli lyhyitä raskaita sarjoja. Näin ollen Tuomas on tottunut tekemään treenit aina täysillä loppuun asti. Tällä tavalla treenaamalla monelle tulee ongelmia, varsinkin kun treenissä siirrytään siihen vaiheeseen, kun pitäisi jättää pari toistoa varastoon. Tämä oli yksi muutos noin yleisestikin treenejä ajatellen mitä kokeiluihin tulee. Aiemminkin olen sanonut, että aina ei ole paras tapa kehittyä kun tehdään sarjat viimeiseen toistoon asti eli failureen. Toki aina tavoitteet täytyy ottaa huomioon ja sitä mukaan painottaa treenejään. Helpotetaan hommaa sen verran, että lähdetään pilkkomaan jalkatreeniä näin aluksi.
Liikkeet
Moninivelliikkeinä eli perusliikkeinä olemme käyttäneet lähinnä Box-kyykkyä ja jalkaprässiä. Apuliikkeinä on ollut reiden ojennukset ja koukistukset, Julle sekä kaikista näistä erilaisia variaatioita. Reisien lisäksi olemme kurittaneet myös pohkeita. Pohkeille on tehty pohjenousuja seisten sekä istuen. Myöhemmin lisäsimme vielä Donkey pressin treeniin. Syy, miksi juuri nämä liikkeet on valittu, löytyy Tuomaksen treenitaustasta. Eli vuosia kun treenataan ja kokeillaan eri ohjelmia, liikkeitä jne. alkaa huomaamaan tai ainakin pitäisi huomata mikä itselle sopii parhaiten. Tuomaksen kohdalla nämä liikkeet ovat tuoneet parhaan tuntuman.
Muutokset
Kehityksestä puheen ollen, liikkeet eivät pelkästään vaikuta kehittymiseen, vaan on lukuisia muitakin tekijöitä. Tällä erää keskitymme kuitenkin vain olennaiseen -> Viikkojen aikana olemme tehneet lähes joka treenissä aina jotain pieniä muutoksia, en tarkoita tällä pelkästään jalkatreenejä, vaan myös kaikkia muihin lihasryhmiin keskittyviä treenejä. Liikkeet ovat pysyneet samoina, mutta olemme tehneet useita variaatioita valitsemistamme liikkeistä. Liikkeet jotka olemme valinneet, ovat eräänlainen pohja treenipäiville. Samalla tavalla voidaan tehdä kun suunnitellaan uutta ohjelmaa, eli valitaan esimerkiksi valmis peruspohja jossa on asetettu valmiiksi lihasjako, liikkeet, sarjapituudet jne. Siitä peruspohjasta sitten muokataan itselle sopiva ohjelma. Todella helppoa, varsinkin jos omaat tarpeeksi tietoa ja kokemusta, mutta ennen kaikkea sinun tulee tuntea itsesi. Suurin muutos Tuomaksen kohdalla koskee kuitenkin sarjapituuksia ja erityisesti jalkatreenissä. Lisäsimme sarjapituutta lähes puolella. Toistot pyörivät tällä hetkellä noin 20-30 välimaastossa. Tähän asti on vielä tuntunut todella hyvältä, minusta ainakin, mutta toivotaan nyt kuitenkin että tästä olisi apua Tuomaksen juosten kustuille... äh, annetaanpas olla tämän kerran, ei enää vitsailla Tuomaksen pyhän temppelin tukipilareista...
![]() |
-.- |
Ruo(lla)kavaliolla leikkimistä
Ruollahan ei saa leikkiä niin kuin sanotaan, mutta onneksi ruokavaliosta ei puhuta mitään :P Näissä hommissa treeniohjelmat eivät ole ainoa asia joita joudutaan välillä viilaamaan, vaan joskus lusikkaa heitetään useampaan soppaan ja hämmennetään niin kuin tuulettimeen olisi lentänyt kasa p****a... kyllähän te tiedätte. Tuomaksen ruokavaliokokeilu kesti kaksi viikkoa. Tarkoituksena oli seurata lihasten palautumista sekä hakea mahdollisesti tehokkaampaa lihaskasvua. Asioista perehtymättömille koitan selittää asian mahdollisimman yksinkertaisesti ilman mitään hienoja alan termejä ym. käyttäen. Eli, jos lähdetään hakemaan tehokkaampaa tapaa polttaa rasvaa tai vaikka niin kuin Tuomaksen tapauksessa tehokkaampaa tapaa kasvattaa lihasta, vaatii se äärimmäistä elimistön järkyttämistä tai ns. tasapainon horjuttamista. Elimistöllä on tarve hakeutua tasapainoon tai toisin sanoen tarve sopeutua tilanteeseen kuin tilanteeseen. Jokainen painon pudottaja on varmasti tullut siihen tilanteeseen kun paino ei enää tipu. Samalla tavalla myös jokainen vähän pidemmän aikaa treenannut on tullut siihen pisteeseen kun kehittyminen on lähes pysähtynyt, eli sarjapainot eivät enää nouse tai pahemmassa tapauksessa tulokset ovat lähteneet laskusuuntaan. Oli asia kummin tahansa, niin ainakin se asia on varmaa, että elimistö on ehtinyt sopeutumaan/oppinut elämään tasapainossa näiden asioiden kanssa. Se, millä rasva saadaan jälleen palamaan tai lihas kasvamaan tai vaikka tulokset uuteen nousuun vaatii sen, että lähdemme horjuttamaan tasapainoa. Tarkoittaen -> paljon vaihtelua + suunnan muutos mieluiten ääripäästä toiseen -> saadaan mahdollisimman suuri shokki = varmempi tulos päästä jälleen eteen päin.
Vielä jos selvemmin, kiitos
Tarkemmin sanottuna Tuomas söi kahden viikon aikana vuorotellen kaksi päivää plussalla ja kaksi päivää miinuksella. Näin kroppa ei ehdi mitenkään mukautua muutoksiin, vaan vauhti pysyy jatkuvana. Oletetaan vaikka näin, että Tuomaksen peruskulutus on n. 2050 kcal. Tähän lisätään treeneistä tullut kulutus n. 450 kcal (on todennäköisesti huomattavasti enemmän). Saadaan siis yhteensä 2500 kcal. Rautalangasta väännettynä Tuomas on syönyt kahtena päivänä 3000 kcal ja kahtena siitä seuraavana päivänä 2000 kcal. Jos siis vielä oletamme, että määrät ovat olleet +500 kcal ja -500 kcal (on todennäköisesti huomattavasti enemmän). Meidän kokeilut niin treeneissä kuin ruokavalioissa on aina ollut tarkkaa ja viimeisen päälle harkittua, eli ei mitään tuulettimien kanssa leikkimistä. Tällaisia kokeiluja, niin ruokavaliossa kuin treeneissäkin kannattaa välillä tehdä. Vaikka kehitys olisikin hyvää, niin uskallan väittää, että kyllä se aina parempaakin voi olla.
Tässä lähipäivinä koitamme saada Saulin kanssa loppuun kuvareportaasiprojektin jalkatreenistä, niin pääsette näkemään kuvin koko homman.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti